Een goed evacuatieplan is essentieel

Veiligheid gaat boven alles en dat geldt ook voor op het werk. Om ervoor te zorgen dat in het geval van calamiteiten iedereen snel in veiligheid gebracht kan worden is een goed evacuatieplan nodig. Een bedrijf is verplicht dit op te hangen bij de ingang zodat iedereen kan zien waar de vluchtroutes lopen en waar de veiligheidsapparaten zoals bijvoorbeeld brandblussers en maskers zich bevinden. Als een bedrijf meer verdiepingen telt is het ook verplicht het evacuatieplan op iedere verdieping aan te brengen.

Wat staat er in een evacuatieplan?

Ieder bedrijf hoort een evacuatieplan te hebben dat in geval van nood in werking treedt. In een evacuatieplan staan de volgende zaken aangegeven. Dit is ten eerste een plattegrond van hoe het bedrijf ingedeeld is. Hierop kun je zien waar de (nood)uitgangen zijn en hoe mensen zo snel mogelijk het bedrijf kunnen verlaten in het geval van een incident. Ook staat erop aangegeven waar de brandveiligheidsmiddelen zich bevinden zodat deze snel en eenvoudig te vinden zijn. Ook wordt aangegeven waar zich de nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit bevinden.

Mogelijke gevaren en maatregelen

Verder staat er op een evacuatieplan wat voor mogelijke gevaren er kunnen voorkomen in het bedrijf in kwestie en waar deze zich kunnen voordoen. De interventiemiddelen worden ook in kaart gebracht zodat altijd duidelijk is waar deze zich bevinden maar ook hoeveel dit er zijn.

Laat het door een specialist maken

Als bedrijf is het niet zo makkelijk om zelf een dergelijk plan op te stellen. Het is een vrij specialistische aangelegenheid maar het is ook uitermate belangrijk dat je niets vergeet. Daarom is het zeker zinvol dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Hiervoor zijn veel bedrijven te vinden. Kijk eens op internet wat de mogelijkheden zijn en vergelijk de bedrijven en wat zij aanbieden met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *