Cashflow verbeteren, hoe doe je dat?

De gezondheid van een bedrijf is gebaseerd op een positieve en optimale cashflow. Simpel gezegd, komt er meer binnen dan je uitgeeft, dan maak je dus winst en dat is de bedoeling. Soms kan het zijn dat een bedrijf op papier veel winst maakt, maar dat het in de praktijk dreigt failliet te gaan omdat er achterstallige betalingen zijn. Hier volgen en aantal tips om je cashflow te verbeteren.

Debiteuren

Het spreekt voor zich dat debiteuren tijdig moeten betalen. Maar helaas gebeurt het nog al te vaak dat mensen niet betalen voor de service die je ze geboden hebt. Dit is geld dat je misloopt en dat kan soms flink oplopen. Het is dus heel belangrijk dat je hier bovenop zit en dat je die klanten blijft herinneren. Als je dit op een goede georganiseerde manier doet kan je het inschakelen van incassobureaus hopelijk vermijden.

Crediteuren

Natuurlijk is het heel netjes om op tijd te betalen, maar vaak heb je twee tot drie weken om de betaling te doen. Maak hier gebruik van door je betalingen te spreiden, op de laatste dag betalen is ook nog op tijd. Ook kan je je vaste crediteuren vragen om een termijnbetaling en zo je uitgaven uitspreiden. Met een beetje planning kan je zo makkelijk je cashflow verbeteren.

Bekijk je stock kritisch

Neem een stap terug en bekijk je voorraad. Het is fijn om veel in huis te hebben, maar vraag je af of dit ook echt nodig is. Goederen en diensten zijn geld en wat niet verkocht wordt brengt ook geen geld in het laatje.

Automatiseren

Probeer zoveel mogelijk te automatiseren en vooral de betaal methodes. Hoe makkelijker het is voor de klant te betalen hoe eerder ze naar jou toe komen en hoe sneller ze het geld overhandigen. Dit geeft je ook een meer georganiseerd proces en een betere administratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *